1. Home 
  2. Onderwerpen 
  3. Curatieve gezondheidszorg 
  4. Ziekenhuizen 
  5. Operatieve proces

ZiekenhuizenOperatieve proces

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet sinds 2006 onderzoek naar het operatieve proces: Toezicht Operatief Proces (TOP). Hierdoor zijn de voorwaarden voor verantwoorde zorg in het operatieve proces verbeterd.

De resultaten van alle TOP onderzoeken die de inspectie uitvoerde staan onderaan deze pagina. In 2014 bezoekt de IGZ bij particuliere klinieken de kwaliteit van het operatieve proces.

Operatieve richtlijnen

De meest betrokken wetenschappelijke -en beroepsverenigingen hebben operatieve richtlijnen gemaakt, die normerend zijn voor de zorg aan operatiepatiënten. Een van die richtlijnonderdelen voorkomt bij de juiste naleving dat er onbedoeld operatiemateriaal achterblijft.

Veiligheid

Het EMGO/NIVEL onderzoek over de jaren 2008/2012 heeft laten zien dat in de afgelopen jaren de veiligheid van het operatieve proces heel veel groter is geworden. De sterftecijfers zijn met 50 procent gedaald. Dit is voor een groot gedeelte aan de grotere veiligheid van het operatief proces te danken.

Verwisselingen bij operaties

De inspectie onderzoekt zelf alle meldingen over verwisselingen bij operaties. Uit calamiteitenmeldingen blijkt dat verwisselingen, ondanks alle veiligheidsmaatregelen, nog steeds regelmatig optreden. Ze zorgen voor onnodige, vaak ernstige schade aan patiënten. Het gaat om zogenoemde links-rechts-verwisselingen maar ook om implantatie van bijvoorbeeld een ooglens met verkeerde sterkte.

Na melding van een verwisseling voert de inspectie onderzoek uit. In het geval dat er sprake is van ernstige schade of overlijden dient de inspectie een tuchtklacht in. Vanaf 1 april tot eind december 2013 zijn bij inspectie ongeveer 15 verwisselingen gemeld. Inmiddels worden tuchtklachten voorbereid.

Meer informatie

Contact

Vragen kunt u mailen naar TOP@igz.nl.

Meer informatie

Hoofdmenu